Новини

fbg_bg_bottom

ГРАМОТА НА ИНЖ. ЛЮДМИЛА ГАНЧЕВА- ДИРЕКТОР НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ И ТЕХНИКА , от Управителния съвет на СХП към ФНТС за активно партньорство и подпомагане дейността на СХП за развитие на научно- техническата мисъл в областта на хранителната и питейната индустрия в България!

Светът на ПГХТТ- многобройни награди и успехи! Поредни впечатляващи постижения в конкурса за есе “Ботев и след него”, обявен от Община Пловдив- район “Северен”! Професионална гимназия по хранителни технологии и техника- в конкуренция с всички училища от район “Северен”- получи високо признание и беше отличена с най- престижните награди в конкурса! Инженер Людмила Ганчева- Директор на училище с най- голям брой участници, автори на есета с изключителни художествени достойнства! Госпожа Юлияна Бохорова- старши учител по БЕЛ, вдъхновител на талантливите си ученици! Даниела Тисовска- X Г клас- ПЪРВО място за есе! Маринела Гетова- ВТОРО място за есе! Наградите бяха връчени от кмета на район “Северен”- г-н Ральо Ралев.

Творческа среща на пловдивската писателка Красимира Стоева с ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника

На 12.11.2018 г. за пореден път ПГХТТ беше домакин на литературно събитие – известната пловдивска писателка Красимира Стоева разказа за своето творчество пред ученици от гимназията. Нейните произведения са в жанровете научна фантастика, фентъзи и съвременна проза. Тя е автор на пет книги – сборник разкази и четири романа. Романът ѝ „Седемте живота на Мая“ е първият интерактивен роман от български автор. Красимира Стоева разказа на учениците за книгите-игри, които са първа стъпка към създаването на сценарий за компютърна игра, а те споделиха кои са техните любими компютърни игри.

Учениците на ПГХТТ взеха активно участие в кампанията “10-те най- четени български книги”, посветена на Деня на народните будители. Организатори: НБ “Иван Вазов”, РУО- Пловдив, Община Пловдив. Инициативата е в контекста на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. На заключителната церемония по обявяване на резултатите Емилеан Къратлиев от XIl Д клас бе награден за най- добър отзив за любима книга. Нанси Ченгелова- XIl Е клас и Маринела Гетова- XI Б клас изпълниха пред многобройната публика една от най- емблематичните творби в българската литература- одата “Паисий” от Иван Вазов!

СПЕЦИАЛНА ГРАМОТА на ПГХТТ за участие и отлично представяне в XV Национален конкурс "Златна есен- плодовете на есента." ПЪРВО МЯСТО за есе на Маринела Гетова- XI Б клас! Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците- 2018- 2019 учебна година.

Впечатляващи постижения в Международния конкурс "Аз обичам Черно море", включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците- 2018- 2019 учебна година! ПЪРВО място за есе на Маринела Гетова- XI Б клас! ТРЕТО място за есе на Даниела Тисовска- X Г клас!

СПЕЦИАЛНА ГРАМОТА на ПГХТТ за участие и отлично представяне в XV Национален конкурс "Златна есен- плодовете на есента." ПЪРВО МЯСТО за есе на Маринела Гетова- XI Б клас! Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците- 2018- 2019 учебна година.

ПГХТТ-Пловдив беше успешно представен от 12Г клас по проект “Национална стратегия за учене през целия живот” Национална стратегия за учене през целия живот определя стратегическата рамка на държавната политика за образование и обучение в периода 2014 – 2020 г., насочена към постигането на европейската цел за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Учениците от XIIг ,XIд и Xг клас получиха сертификати за отличното си участие в Единадесетата Национална Младежка Научно-Практическа Конференция с Международно Участие на тема “Иновации в Хранително-Вкусовата Промишленост-Проблеми и Перспективи”!Те представиха и участваха в дискусии за следните опити: “Анализ за установяване на нежелани примеси в пчелен мед” и “Анализ за установяване на добавени глюкозо-фруктозни сиропи или захароза като подсладител в безалкохолни напитки”

На 19 октомври 2018 година се проведе спортният празник на ПГХТТ! Учениците се състезаваха в няколко дисциплини- крос, скок на дължина и дърпане на въже! Победител в кроса е Борислав Дончев от IX в клас. На второ място е Николай Дудов от IX а клас, а трето зае Александър- Теодор Боянов от XI а клас! В скока на дължина- първо място е за Тодор Цанков XI г клас. Второ и трето място съответно за Венелин Христозов VIII б и Виктор Стоев IX а клас! XII д станаха шампионите в дърпането на въже! Поздравления за победителите!

Започнахме учебната 2018/2019 година с усмивки и вълнение, а любимото училище ни посрещна обновено!

Поредната награда за Маринела Гетова в Националния ученически конкурс "Куба-далечна и близка"

Проекта „Аз променям моето училище”

На 8.06.2018г. учениците от XIг клас на ПГХТТ участваха в проекта „Аз променям моето училище”, организиран от Иновативен образователен портал „Уча в Пловдив”, община Пловдив. Възпитаниците на Стефан Глухарев, обучаващи се по специалността „Технологичен и микробиологичен контрол в ХВП” с професия „Лаборант”, впечатлиха присъстващите . Според интернет сайта podtepeto.com , те са представили „атрактивна презентация с мини лаборатория”. С тестове проведени чрез нагряване, те демонстрираха откриване на изкуствено добавена захар в мед.

Изключителни постижения на ученици от ПГХТТ в Национални конкурси!

В XVII Национален конкурс "Бог е любов" Маринела Маринова Гетова- Xб клас, зае ПЪРВО място за есе и на Регионалния, и на Националния (финален) етап.

Престижният конкурс е свързан с присъждане на едногодишна стипендия на лауреатите!

Маринела Гетова от Xб клас и Стефани Стоянчева от IXб клас- финалисти в Националното състезание "Стъпала на знанието. Български език и литература." Двете ученички са единствените в гр. Пловдив, постигнали максимален брой точки в съответните възрастови групи.

Отлично представяне на Нанси Ченгелова от XIe клас в Националния конкурс за рецитация на Яворова поезия "Подир сенките на облаците"- гр. Чирпан, 03.06.2018г.

Ден на самоуправлението в ПГХТТ

За поредна година отбелязваме Ден на самоуправлението в ПГХТТ. Ученици влязоха в ролите на директор, заместник-директори, библиотекар, психолог, педагогически съветник и медицинска сестра.

Учениците от ученически клуб „Клио“- ПГХТТ активно се включиха в отбелязването на 140 години от Освобождението на България от османска власт. Техни разработки получиха високо признание и призови места в национални конкурси.

В Националната ученическа конференция на тема „140 години от края на Руско-турската война“ – Кърджали, 2-4 март 2018 г., организирана в партньорство с МОН и СУ „Климент Охридски“, нашите ученици достойно представиха Пловдив. В конкуренцията с над 100 участници-представители на над 30 населени места от 13 области от страната, Неделя Гърдева Маринова от 12 д клас бе класирана на второ място в раздела за доклад.

В Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“-Разград, 2018 г., включен в календара на МОН, награди с I място репортажа „Когато усещаме облаците...“ на Стела Ангелова Ненова от 9 в клас и с ІІІ място репортажа „Свободата като улица на Димитър Руменов Василев.

В Националния ученически конкурс за научна разработка и есе на тема "Пътят към свободата", организиран от катедра "История и археология" при Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" учениците на клуб „Клио“ бяха оценени високо от академичното жури: I място - Диана Караиванова , XI д клас II място - Димитър Василев, XI д клас III място - Неделя Маринова, XII д клас

Изпращане на абитуриентите от випуск 2018 г.

Модернизират гимназията по хранителни технологии с 1.4 милиона лева За 180 дни сградата на гимназията трябва да бъде санирана, а класните стаи и лабораториите – обновени. Учебният процес няма да прекъсва

Поредно постижение в литературен конкурс!

Даниела Тисовска, 9г клас на ПГХТТ- Второ място в Националния литературен конкурс “Светът на Яворов”.

На Великден- прекрасни новини! Маринела Гетова, 10б клас на ПГХТТ- Първо място в Националния конкурс “Бог е любов”- Регионален етап! �Блестящо представяне и в ежегодния ученически конкурс “Пространство и време”- Академия за лидери към Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий”.

Модернизират гимназията по хранителни технологии с 1.4 милиона лева За 180 дни сградата на гимназията трябва да бъде санирана, а класните стаи и лабораториите – обновени. Учебният процес няма да прекъсва

Символичната първа копка на ремонтните дейности в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии направи кметът Иван Тотев днес. Модернизацията на учебната инфраструктура ще се прави по оперативна програма „Региони в растеж”, като общата стойност на проекта е близо 1 400 000 лева.

Предвиждат се реконструкции, които да осъвременят сградата, включително и по отношение на енергийната ефективност. Ще се направи достъпна среда за деца с увреждания и ще бъдат оборудвани лаборатории, кабинети за практика и работилници, обясни директорът Людмила Ганчева. И добави, че ремонт на училището не е правен от построяването на сградата през 1984 година. През 2019 година Гимназията по хранителни технологии ще навърши 70 години и ще посрещне юбилея си в изцяло нова сграда.

Учебните занятия няма да спират по време на ремонта, който започва от този месец и ще продължи до 25 ноември 2018 г. За 180 дни училището, в което се обучават 620 ученици, трябва да бъде преобразено. От новата учебна година ще има и нова специалност „Сътрудник по управление на индустриални отношения“.

Иван Тотев припомни, че ПГХТТ, заедно с Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване, от две години са на управление към общината и вече е започнало модернизирането им. И в двете има дуални паралелки, които общината също подкрепя и опитва да разширява модела на учене чрез работа.

Кметът обеща тази година да започне работа и по Голямоконарско шосе, по което се стига до гимназията. Той се ангажира да се погрижи и за подстъпите към училището.

От u4avplovdiv.com - 22.02.2018

trafficnews.bg

plovdiv-online.com

plovdiv.dir.bg

novini247.com

Награди на клуб „Клио“ през 2018 година

Открит урок по Информационни технологии - 07.03.2018 г.

Преподавателите Таня Грозданова и Теодора Некезова проведоха открит урок по Информационни технологии на тема "Дигитални умения: предизвикателства и възможности" с учениците от VIIIБ клас. Те демонстрираха нетрадиционни методи за обучение и усвояване на учебния материал. Откритият урок бе в рамките на Дните на медийната грамотност - от 06.02.2018 г. до 10.03.2018 г. ​​​​​​​​​​​​​​​​

На 28 февруари 2018 г. за пореден път ще отбележим Международен ден на редките болести.

За Световен ден на редките болести всяка година се определя последният ден от месец февруари. Главната цел на инициативата е да се повиши осведомеността сред широката публика относно редките болести и тяхното влияние върху пациентите и техните семейства. Кампанията е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008г. и постепенно се превръща в световен феномен. Всяка година стотици градове вземат участие в тази мащабна инициатива. Национален алианс на хората с редки болести организира серия от събития в цялата страна. В гр. Пловдив с подкрепата на Медицински център РАРЕДИС , Асоциация НАЕ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, пред Института по редки болести в ж.к.“Тракия“, ул. „Маестро Г. Атанасов“ 22 ( зад Община Тракия) ще се съберат представители на пациентски организации, членове на техните семейства и приятели. Точно в 13.00 часа, в знак на солидарност към милионите болни по света, присъстващите ще се включат в масовото вдигане на ръце, което ще се осъществи по едно и също време в цяла Европа. В небето ще бъдат пуснати разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести. Ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника по проект „Твоят час” с ръководители Евдокия Колева , Дамянка Карналова и с подкрепата на дириректора инж Людмила Ганчева ще подарят флашмоб –народни танци , в знак на съпричастност към каузата.

Ден на розовата фланелка - не на агресията в училище

"Инициативата „Ден на розовата фланелка” е на двама канадски ученици, в чието училище при откриването на учебната година през 2007 година група по-големи ученици се подигравали на деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави и днес хиляди училища по света и милиони ученици честват Деня на розовата фланелка в последната сряда на февруари.

10 в клас от ПГХТТ също избират да кажат НЕ НА АГРЕСИЯТА!"

Моноспектакъл, посветен на любовта – Теменужка Балинова

За пореден път ПГХТТ беше домакин на литературно събитие – известната пловдивска поетеса Теменужка Балинова изнесе моноспектакъл, посветен на любовта, пред учениците от гимназията. С невероятните си стихове, неотразимия си чар и огнен темперамент тя завладя и безкрайно очарова младата публика. Поетесата беше представена от Дончо Дончев – писател и поет, редактор, офицер.

145 години от обесването на Васил Левски!

Нашият поклон пред делото и личността на Апостола премина под надслов " Трябваш ни, Дяконе!"

Учениците от ПГХТТ участваха в едновременно изпълнение на стихове, посветени на великия българин!

Поздравителен адрес

Изтеглете от тук

Успехи в Национални литературни конкурси

Поредни успехи в Национални литературни конкурси! Маринела Маринова Гетова от X б клас на ПГХТТ- Грамота за Отлично представяне в Националния литературен конкурс "Европа в България" и Втора награда от Националния литературен конкурс за есе, посветен на 155 години от рождението на Алеко Константинов.

Високи постижения на ученици от ПГХТТ в Националния конкурс за православна поезия и проза на тема:”Рождество на Спасителя”- 2017г., организиран от МОН, РУО- Бургас, НДД, Община Бургас и Сливенска митрополия. Даниела Тисовска- 9г клас, Първо място в раздел “Поезия” и Първо място в раздел “Проза”- есе; Елена Трифонова- 9г клас, Второ място в раздел “ Проза”- есе; Маринела Гетова- 10б клас, Поощрение!

Коледен базар

ПГХТТ вече е училище в Облака! Имаме и Гугъл сертифициран обучител 2-ро ниво - Светослава Шишиньова

Награди за ученици от клуб „Клио“ в Национален конкурс по журналистика

Десетият национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство – Русе, 2017 г. връчи награди на ученици от клуб „Клио“ – ПГХТТ в раздел „Индивидуална журналистика“. Неделя Маринова от 12 д клас и Маринела Гетова от 10 б клас получиха І масто, а Виктория Тодоровска от 12 д клас – поощрение.

Ден на хранително-вкусовата промишленост - 23 ноември

По повод Деня на хранително-вкусовата промишленост - 23 ноември в град София се проведе тържествено честване, организирано от Съюза по хранителна промишленост,Министерството на земеделието,храните и горите ,и Федерацията на научно-техническите съюзи в България.Участваха представители на големи фирми от ХВП от цялата страна - собственици,мениджъри,производствени и търговски директори,експерти от Българската агенция по безопасност на храните,ръководители на лаборатории,специалисти,инженери,технолози,журналисти от медиите. Професионална Гимназия по хранителни технологии и техника беше удостоена с плакет и почетна грамота ,редом с големите от бранша.Това е поредното признание за нашето училище в национален мащаб. Честито!

Спортен празник - 10.11.2017 г.

Цялостно обновление започва в Професионална гимназия за хранителни технологии и техника по ОП „Региони в растеж“

Изтеглете от тук

Конкурс-рецитал по стихове за народните будители и българското слово

06.11- 07.11.2017 г., НБ ,,Иван Вазов”, РУО – Пловдив. Грамота за най-добро изпълнение на Маринела Гетова – Xб клас и Нанси Ченгелова – XIе клас, възпитаници на ПГХТТ.

Голямото четене започва!

Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в град Пловдив отново беше домакин на любителите на книгата. Младите специалисти се присъединиха към поредната кауза, посветена на насърчаване и повишаване на грамотността сред младежите. Те бяха домакини на литературно четене, организирано по случай Деня на народните будители. Гости на учениците бяха едни от най-обичаните поети и писатели от нашия град: Иван Вълев, Райна Каблешкова, Розалия Александрова, Теменужка Балинова, Красимир Димовски, Стойчо Божков, Румяна Николова, Мими Михайлова Тошева, Роза Анастасова, Светла Панайотова. Инициативата се реализира по спечеления от Дружеството на писателите – Пловдив проект „Писателите и Пловдив“ и беше включена в Културния календар на Община Пловдив.

Aбитуриентски бал - випуск 2017

Литературен конкурс "Казанлъшка роза"

И отново успех в литературен конкурс! Маринела Гетова - IX б клас, II място в XIV-тия национален литературен конкурс "Казанлъшка роза", 02.06.2017 г.

Пореден успех в литературен конкурс!

Даниела Тисовска - VIII г клас, II място в Националния литературен конкурс "Непрощаване с Христо Ботев", 02.06.2017 г.

"Търсене на добрия човек"

Днес пловдивчани благодариха на любимите хора, а нашите прекрасни момичета и момчета им надписаха грамоти.

За поредна 5-та година ПГХТТ Пловдив, община Пловдив и Асоциация за редки болести провеждат инициативата "Търсене на добрия човек". Много хора се радваха на идеята и се спираха да споделят най - добрият човек за тях.

Изпращане на зрелостниците

Клуб „Клио – училищни медии“

Фотоизложба

Ден на самоуправлението

Eтнографска изложба в чест на празника „Трифон Зарезан”

22 април – Световният ден на Земята

По случай 22 април – Световният ден на Земята – Аграрен университет, Пловдив и ПГХТТ проведоха съвместна инициатива. Учениците присъстваха на презентации и филм, подготвени от преподаватели и студенти от АУ и бяха поздравени от студентския танцов състав. След това разгледаха лабораториите и опитно-екологичния център на Университета.

Маринела Маринова Гетова - 9б клас.

Финалист в IV -ти Национален литературен конкурс на Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Бургас 24.04.2017г.

Ден на английския език в ПГХТТ

В Деня на английския език в ПГХТТ се представи скеч на групата „The Fun Theatre” – „The Audition – Прослушването“. Участие взеха и други ученици от ПГХТТ. Бяха наградени 3 презентации на тема „St. Patrick’s Day”, проведе се и томбола. Гостите се насладиха на разнообразна програма, изпълнена с танци, песни, шеги и скечове.

Среща на учениците от ПГХТТ с известната пловдивска поетеса Мариела Конова

На 23.02.2017 г. се състоя творческа среща на учениците от ПГХТТ с известната пловдивска поетеса Мариела Конова. Нейните стихове докоснаха душите на присъстващите и денят се превърна в празник на поезията.

Първа награда за есе на Маринела Маринова Гетова от IXб клас на ПГХТТ

от конкурса, посветен на 1100-годишнина от кончината на Свети Климент Охридски- "Какъв профил във Фейсбук би си създал днес Свети Климент Охридски?" изтеглете от тук

Фондация " Свети Евтимий, Патриарх Български", София и Организационен комитет за Декада 2013-2023г. на тема: " Бог- Светът- Човекът".

Призови места за ученичка на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника oт Националния младежки литературен конкурс „ И ти си в мене- ти, родино моя”- Чирпан, 2017г.

Величка Петрова Зердашка- Xб клас

ПЪРВО място в раздел „ Проза” за есетата „ Коя... съм аз” и „ Майчин урок по родолюбие”.

ВТОРО място в раздел „Поезия” за стихотворението „Додето”.

„Мениджър за един ден”

За пореден петнадесети път в Пловдив се проведе инициативата „Мениджър за един ден”. Учениците от клуб ”Предприемачески умения” и от Учебна компания „Ученически свят” на ПГХТТ заеха местата на кмета на район Запад, на управителя на „Старинен Пловдив” и на директора на „Напоителни системи” - Пловдив. Те преживяха един реален работен ден. За младите хора това преживяване остава незабравим отпечатък за цял живот и е първа стъпка в тяхната успешна реализация.

Ден на хранително-вкусовата промишленост

На 24 ноември 2016 година в град София, в Деня на хранително-вкусовата промишленост се проведе XIII Национална научно-практическа конференция "Храната на 21 век". На нея министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи ГРАМОТА на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, град Пловдив,което е заслужено признание за високото нивото на развитие на учебното заведение.

Спортен празник на ПГХТТ

Пореден успех в литературен конкурс на възпитаник на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, Пловдив!

Маринела Маринова Гетова, IX б клас - I място в XIII Национален конкурс „Златна есен- плодовете на есента”- Севлиево, 2016г., III възрастова група. Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2016-2017г. на МОН.

Тържествено откриване на новата учебна 2016/2017 година .

 

 

Новини и събития

Предстоящо

Свободни места в VIII-ми клас:

-Специалност: „Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранителната промишленост”- 2 бр.

-Специалност „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки” - 4 бр.

-Специалност: "Топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна” - 2 бр.

СПИСЪК НА УЧЕБНИЦИТЕ ЗА VIII-IX КЛАС ЗА УЧЕБНА 2018г.

Изтеглете от тук

Система за кариерно ориентиране в училищното образование

Уважаеми ученици и родители,

Можете да се запознаете с проекта „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ на Националния портал за кариерно ориентиране на учениците на следния интернет адрес: > http://orientirane.mon.bg

Рейтингова система на висшите училища. http://rsvu.mon.bg

„ Да дарим книга, да създадем библиотечен кът в училище”

Във връзка с кампания за насърчаване на грамотността приветстваме всеки от вас, който има желанието да дари книга, с цел създаването на библиотечен кът в класната стая.

"Дом, лишен от книга, прилича на тяло, лишено от душа." Цицерон p>По проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование" е разработен Национален портал за кариерно ориентиране на учениците. Същият е достъпен на адрес: http://orientirane.mon.bg

Училищното настоятелство при ПГХТТ - гр.Пловдив закупи фитнес уреди, които са на разположение на всички ученици. Изтеглете фактурата

Училищното настоятелство при ПГХТТ - гр.Пловдив закупи и дари компютърна система, която е на разположение на всички ученици в училищната библиотека.